У прес сали Градског стадиона у Чачку данас је одржана конференција за медије поводом предстојеће манифестације Пливање за Богојављенски крст 2018.године. Пред бројним представницима медија говорили су помоћник градоначелника Владан Милић, вд директор СЦ Младост Милош Стеванић, испред Народног музеја Снежана Ашанин, др Нела Савић и Драган Савковић координатор ове традиционалне верско спортске манифестације.

“Припреме се приводе крају и морам рећи да потпуно спремни дочекујемо ову традиционалну манифестацију. Ове године имамо заиста велику подршку града и уверен сам да ће Богојављење 2018. протећи у најбољем реду и да ће бити манифестација којом ће се поносити сви Чачани. Позивам овом приликом наше суграђане да у петак у великом броју дођу на градску плажу, где ће имати заиста сјајне услове за посматрање самог пливања, јер смо у сарадњи са реномираном компанијом “Stage Pro“ поставили трибине, а и они који се одлуче да буду на левој обали ће имати боље услове него ранијих година, јер је бетонирана плажа са те стране наше омиљене реке“ – рекао је вд директор СЦ Младост Милош Стеванић.

Уз нашу установу организатори ове манифестације су Народни музеј и Дом културе Чачак.

“Четрнаеста година је како смо поново покренули ову традиционалну манифестацију. Чачак већ годинама уназад важи за један од градова у Србији где је ова манифестација најмасовнија. Подсећам да све почиње литургијом, наставља се литијама, а централни догађај је свакако само пливање. Позивам Чачане да буду наши гости и на великој Богојављенској академији која се у петак у 19 сати одржава у Дому културе. Уз све наше одважне пливаче, већ богат културни програм ће употпунити Биљана Крстић и Бистрикт“ – рекла је Снежана Ашанин.

Као и сваке године ова манифестација се одржава уз благослов Цркве Светог Вазнесења, а уз покровитељство града Чачка.

“Град Чачак је поносан на ову манифестацију. Ове године смо издвојили значајна новчана средства како би све било на још вишем нивоу. Велики број пријављених пливача обећава још једно спектакуларно пливање. Захваљујем се у име руководства града организаторима који су заиста предузели све радње да петак и Богојављење дочекамо потпуно спремни. Најављује се и лепо време за ово доба године, па верујем да ће се Чачак у петак пре подне “преселити“ на Мораву“ – рекао је помоћник градоначелника Владан Милић.

Доктор Нела Савић са одељења за трансфузију чачанске болнице је истакла веома битан сегмент саме манифестације, а то је добровољно давање крви које ће се одржати на Градском стадиону од 10 до 15 часова.

“Јануар је по традицији месец када имамо одређених проблема са залихама крви. Ми већ трећу годину на позив организатора учествујемо на наш начин у овој сјајној манифестацији и подсетићу да смо прошле године прикупили велику количину драгоцене течности. Позивам Чачане да нам се придруже и да тог дана буду и хумани у шта не сумњам“.

Драган Савковић из СЦ Младост је истакао да тим људи већ данима ради на организацији Богојављенских свечаности и да су саме припреме при крају.

“Све је добро искординирано и скоро да смо све припреме привели крају. Бине и платформе су постављене, језеро формирано и са те стране смо потпуно спремни. 110 одважних пливача и пливачица се пријавило и они који добију одобрење доктора ће се наћи у конкуренцији за освајање залеђеног Богојављенског крста. Спремили смо и неке верујем позитивне новине, али нека то буде једно мало изненађење за све наше посетиоце. Очекујем да ове године падну бројни рекорди када је у питању ова већ традиционална манифестација“ – закључио је Савковић.