У сарадњи са стручним службама Завода за јавно здравље Чачак у четвртак 25.јула су спуштене уставе на рекреативној брани. Том приликом је на површини воде уочена нечистоћа која је пристигла на купалиште. Након обиласка, нечистоће су уочене и узводно са десне стране брана у Парменцу и Међувршју. Заједнички је константовано да уочена нечистоћа не представља масноће које су се појављивале у Западној Морави у претходном периоду, а што су и последње анализе потврдиле.

Да би узорковање воде на градском купалишту било адекватно реалној ситуацији, донета је одлука да се уставе не дижу, како би се пратио квалитет воде на градском купалишту. Упркос формираном језеру купање на градској плажи је забрањено до добијања коначних резултата узорковане воде.

СЦ “Младост“ и ЗЗЈЗ Чачак апелују на све суграђане да се не купају у језеру до званичног почетка купалишне сезоне. Такође напомињемо да су затворени сви улази у воду, а да ће након званичног почетка купалишне сезоне бити ангажоване спасилачка и медицинска служба које су неопходне за безбедно функционисање градске плаже.

Град Чачак је својим расположивим капацитетима у протеклих месец дана уложио максималне напоре да се ситуација на самој реци поправи, што је очигледно и дало одређене резултате. Након свакодневног праћења ситуације и узорковања квалитета воде на Градској плажи, очекујемо да ће се у наредном периоду стећи услови за почетак купалишне сезоне.