Традиционални „Илиндански пливачки маратон“ који је због неповољних хидролошких прилика одложен 2. августа, одржаће се у Овчар Бањи, у понедељак 20. августа. На програму су две пливачке трке и то трка задовољства „Боривојева табла“ на стази дугој 500 м и главна трка на стази дугој 2500 м.

Пријаве такмичара за обе трке примају се у летњој башти ресторана „Дом“ у Овчар Бањи на дан такмичења почевши од 10 часова, а последњи рок за пријаву такмичара је 11.30 часова.

Прва трка „Боривојева табла“ стартује у 12 часова, а прозивка такмичара обавиће се код ресторана „Дом“ одакле ће такмичаре сплав повести до стартне позиције у викенд насељу Трбовац. Циљ трке је код Летње баште ресторана „Дом“.

Главна маратонска трка стартује у 13 часова од летње баште ресторана „Дом“, где ће се обавити прозивка такмичара. Услед промене профила водотока Западне Мораве на делу од Овчар Бање до ресторана „Дом“ (последица великих вода 2014. и 2016. године) организатори су били принуђени да промене трасу обе трке. Прва трка стартује из викенд насеља Трбовац, а завршава код висећег моста у близини летње баште ресторана „Дом“. Главна трка на 2500м стартује код летње баште ресторана „Дом“ затим такмичари пливају до манастира Никоље и назад до полазне тачке.

Такмичење се бодује у оквиру Првенства Србије на отвореним водама „СРБ ОПЕН ЦУП“, а организатори су Пливачки клуб „Чачак“, Спортски центар „Младост“, ЈУ „Туристичка организација Чачка“ и МЗ Овчар Бања. Маратон се организује под покровитељством Града Чачка.